icon-arrow-right

Hellingbanen

Een hellingbaan is een schuin vlak, gerekend ten opzichte van de horizon en wordt meestal weergegeven in graden of procenten. 

IMG_6957 (1).JPG

Een betonnen hellingbaan heeft vaak een slijtlaag nodig om:

  • te beschermen tegen weersinvloeden
  • te beschermen tegen dooizouten
  • grip te krijgen voor het verkeer

 

Belangrijk

Een slijtlaag is niet vanzelfsprekend een waterdichte laag! SN Wegtapijt® en gietasfalt zijn geschikt om een waterdichte slijtlaag te creëren. Hiervoor dienen de zijkanten, de beëindigingen aan boven- en onderzijde en eventuele dilatatie ook te worden meegenomen.

 

Hellingspercentage

Bij het ontwerpen van hellingbanen moet worden gelet op het gevaar van autobeschadiging aan de onder-, achter- en bovenzijde van de carrosserie, bij overgangen naar en vanaf horizontale gedeelten. Raadpleeg hiervoor de NEN 2443.

SN Wegtapijt

SN wegtapijt® bestaat uit een robuuste PVC mat waarin fabrieksmatig gebroken steenslag is aangebracht.

Lees meer

HYPOX epoxy slurry

Een epoxy slijtlaag voor een hellingbaan wordt doorgaans opgebouwd uit twee lagen HYPOX epoxy slurry, aarbij de toplaag wordt ingestrooid met een gebroken steen.

Lees meer

Gietasfalt

Een bitumineus product dat, in combinatie met een randafwerking, waterdicht is. De toplaag wordt doorgaans ingestrooid met Nederlandse steen, Mandurax of Bauxiet.

Lees meer

SN Vloeirand

De betonranden van hellingbanen zijn het meest kwetsbaar voor mechanische beschadiging door het aanrijden van autobanden. 

Lees meer
+